Daha önceki yazımızda Exchange Server 2010 kurulumuna geçmeden önce yapmamız gerekenleri anlatmıştık.Bu yazımızda Exchange Server 2010 kurulum öncesi hazırlıklari tamaladiktan sonra kurulumu anlatiyor olacağım.
Önceki yazımızda anlattiğimiz işlemlerin tamamlanmasi ya da hatali olarak kurulmasi durumunda kurulum esnasinda bu eksiklerle ilgili hatalar alabiliriz bu nedenle kuruluma geçmeden önce eksiklerimizi tekrar gözden geçirerek kuruluma başlayabilirsiniz.
Exchange Server 2010 DVD’nizi sürücünüze takıyoruz. AutoPlay ekrani karşımıza geliyor. “Run Setup.EXE” diyerek kurulumu başlatıyoruz.
Eğer daha önceki yazimda anlattiğim işlemleri eksiksiz olarak tamamlamişsak eğer “.Net Framework 3.5″, “Windows Remote Management 2.0″ ve “Windows Powershell” sistemde kurulu ise, Resimde de görüldüğü gibi step1,step2 adimlari pasif durumda görülücektir.Bunlardan herhangi birisi kurulmamiş ya da hatalı kurulmuş ise adimlar aktif olarak karşımıza gelecektir.Ben Exchange Server 2010 kurulumu için gerekli olan bütün adimlari tamamladığım için sadece step 3 adiminda ki dil dosyasini seçmemizi istiyor.
Dil paketlerini internetten indirip kurmak isterseniz “Install all languages from the language bundle ” seçeneğini seçebiliriz.Ama ben Exchange Server 2010 DVD içindeki dil paketlerini kullanacağımız için “Install only languages from the DVD” seçeneğini seçerek DVD içinden almasini sağlıyoruz.Bu sekilde kurulum için varsayılan olarak İngilizce dilini yükleyecek. Tüm adimlari tamamladiktan sonra “Install Microsoft Exchange” seçerek kuruluma başlıyoruz.
Karşıma Exchange Server 2010 ilgili bir Wizard ve bilgilendirme ekrani geliyor “NEXT” diyerek devam ediyoruz.
Lisans ekrani karşımıza geliyor “I Accept the terms in the licence agreement” işaretliyerek “NEXT” diyerek devam ediyoruz.
Karşıma “Error Reporting” ekrani geliyor,Exchange Server 2010 bir hata ile karşılaşırsa, hata bilgileri Microsoft’ a rapor olarak gönderilip gönderilmeyeceğini soruyor bix Microsoft’a göndermek istemiyoruz bu nedenle “NO” diyerek devam ediyoruz.
Bu ekranda Exchange Server 2010 kurulumunda hangi rollerin kurulacağını belirleyeceğiz.Yapımızda tek bir sunucu üzerine Exchange Server 2010 kurulumu yapacaksaniz yani Exchange Server 2010 rollerini aynı sunucuda çalıştıracaksanız “Typical Exchange Server installation” seçeneğini tıklıyoruz.Ben “Typical” seçeneği ile devam ediyorum.
Eğer yapımızda ilk defa Exchange Server 2010 kuruyorsak bir “Exchange Organization” oluşturmanız gerekmektedir. Ben Organization’a “GokhanVarol” olarak belirledim.Bu adimda dikkat etmemiz gereken organization isimi daha sonra değiştirilemez bu nedenle bu adima oluşturacağınız isme dikkat ediniz.
“Client settings” ayarlarında, eğer ortamimizda Outlook 2003 ya da öncesi MAPI istemcileriniz varsa bunlar için bir public folder database oluşturup oluşturmayacağınızı belirlememizi istiyor.Outlook 2003 ya da öncesi MAPI istemcileriniz için bir Public Folder database oluşturmak istiyorsanız “YES” diyoruz ve “NEXT” diyerek devam ediyoruz.
“Configure Client Access server external domain” ekranı geliyor karşıma.Burada CAS sunucumuz ( Exchange ActiveSync,Outlook Web App ( OWA ),Outlook Anywhere ) internet tarafında hangi isimle hizmet verecekse onu yazıyorum.Ben mail.gokhanvarol.net yaziyorum ve “NEXT” diyoruz.
“Customer Experience Improvement Program” ekraninda CEIP ) Exchange Server 2010 ilgili katkıda bulunmak isteyip istemediğimiz soruyor ben katkıda bulunmak istemediğimden “I don’t want to join the program” at this time diyerek “NEXT” diyerek devam ediyoruz.
Bu adim da Exchange Server 2010 Kurulumu için gerekli olan bir inceleme işlemi gerçekleştirecek.Eğer tüm bileşenler ve gereksinimler eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde yapılandırıldıysa tüm adimlarda “Completed” olarak görüyor olacağız.“Warning” mesaji alırsak eğer eksik ya da hatali bir durum vardir.Alinan hatayla ilgili bilgi hatanin altında size raporlanacaktir hatayı kontrol edip düzeltene kadar kurulum tamamlanamaz. Eğer tüm adimlarimiz tamamladiğim için “INSTALL” diyerek kuruluma başlıyoruz.
Kurulumun adimlari ve rollerimizin kurulumu başladi.
Rollerimin kurulumu başarıyla tamamlandi.Bütün rollerin kurulumunda “Completed” olarak görüyoruz.
Exchange Managemet Console çalışyor.Artik Exchange Server 2010 kullanmaya başlayabilirim.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere ….