Son dönemde çok sık duyduğumuz terimler. Pek çok kaynakta farklı ve kafa karıştırıcı bilgiler var bu terimler ile ilgili. Peki, tam olarak nedir Bulut bilişim? Bunu anlatmak için benim aklıma gelen en iyi örnek nedense su kuyuları oluyor. Bundan yıllar önce yerleşim merkezleri ilk oluşmaya başladığında, insanlar suya kolay ulaşabilecekleri mekanları tercih etmişler hep. Çünkü hayatın devam edebilmesi için en büyük ihtiyaçlardan biridir su. Bir yere yerleşmeye karar verdiklerinde öncelikli tercihleri akarsu ve göl kenarları olmuş hep. Daha sonraları teknolojinin de yavaş yavaş ilerlemeye başlaması ile insanlar yer altı kaynaklarından faydalanmaya başlamışlar. Isınma ihtiyaçları için madenler, su ihtiyaçları için kuyular kazmaya başlamışlar. Ancak bu zahmetli bir süreçmiş çünkü her hanenin bu tip ihtiyaçları için kuyu kazması gerçekten kolay değilmiş.

Zaman ilerledikçe, devletler ve belediyeler kuruldukça, insanların bu ihtiyaçlarını tek başlarına karşılayacak yapılar yerine, bunları belirli ücretler karşılığında temin edebilecekleri çözümlere ihtiyaç duyulmuş. Sonra su kanallarında, doğalgaz borularından, elektrik kablolarından ağlar oluşturulup bu ihtiyaçların insanlara birer hizmet olarak sunulması sağlanmış. Günümüzde de kullandığımız yapı bildiğiniz üzere bu şekilde.

İşe bir de bilişim tarafından bakalım.

Bilişim sektörü ilerledikçe, yazılım ile yapılabilen şeylerin çok ilginç noktalara geldiğini gördük. Tabi bu yazılımların desteklendiği donanımlar da benzer süreçte gelişmeye devam ettiler. Yeni yazılımlar güçlü donanımlara ihtiyaç duydu, yeni donanımlar da sundukları gücün hepsini kullanabilecek yazılımlara…

Sonuçta birçok farklı teknolojiye sahip olmak ve bu teknolojileri kullanabilmek için firmaların ciddi donanım ve yazılım yatırımları yapmaları gerekti. Günümüzde karşılaştığımız durum çoğunlukla bu şekilde.

Bugün artık insanların bilişim ile ilgili de önemli ihtiyaçları var. E-posta ile haberleşme, anında mesajlaşma, sesli ve görüntülü olarak görüşme ve içerik paylaşma, sosyal ağlara bağlanma kavramları tıpkı su içmek gibi günlük ihtiyaçların arasına katıldı. Ancak firmaların bu hizmetlerin hepsini bünyelerinde barındırması, maliyet ve bakım masraflarının yüksek olmasını gibi sebeplerden dolayı pek mümkün olmadı – olamıyor.

Teknolojik ihtiyaçlarını karşılamak isteyen ancak donanım ve yazılım olarak yüklü miktarlarda yatırım yapamayacak durumda olan firmaların artık bu ihtiyaçlarını tıpkı su, doğalgaz, elektrik gibi hizmet olarak alma şansları var. İstedikleri hizmetleri bulut bilişim sayesinde internet bağlantısı üzerinden bu servisi veren Microsoft gibi servis sağlayıcıların veri merkezlerinden belirli ücretler karşılığında temin edebiliyorlar. İhtiyaçları arttıkça yeni donanım yatırımı yapmadan hizmet anlaşmalarını geliştirerek bu teknolojileri kullanmaya devam edebiliyorlar.

Aslında bu kadar ile sınırlı değil bulut bilişim. Bu konunun devamında çok fazla gelen yorum ve sorular olacağından eminim. Buna dayanarak bundan sonraki yazılarımızı takip etmeniz için önemli iyi bir nedeniniz olduğunu söyleyebilirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir