SCOM 2012 kurulum adlı makalemizin ikinci bölümüyle kuruluma deva ediyoruz. İlk bölümde SCOM kurulumu için gerekli olan kullanıcı hesaplarını oluşturmuş, .NET Framework 4.0 ve Webserver bileşenlerini yüklemiş ve son olarak SQL server kurulumu gerçekleştirmiş idik. Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra SCOM kurulumuna başlayabiliriz.
Yukarıdaki şekilde Install diyoruz ve kurulum aşamalarına geçiyoruz. Optional Installation kısmında ise bazı seçenekler var. Kısaca ne olduklarına bakmamız gerekirse;
Local Agent; SCOM’un izleme yapabilmesi(sağlık durumlarının takip edilebilmesi) için gerekli olan servistir diyebiliriz.
Audit Collection Services: Bu servis ile takibini yaptığımız bilgisayarların sadece Audit loglarını takip edebiliriz.
Gateway Management Server: SCOM domain level authenticaiton kullanmaktadır. Aralarında trust ilişkisi bulunmayan bir forest yada domaindeki bilgisayarları izlemek ister isek gateway servis kurmamız gerekmektedir.
Audit Collection Service for UNİX/Linux: UNİX/Linux tabanlı sistemlerde Audit loglarını takip etmek için kullanacağımız servis.
Install dedikten sonra karşımıza kurmak istediğimiz rolleri gösteren pencere gelecektir. Burada seçim yapmak zorundayız.
Buradaki seçeneklere bakacak olur isek;
Management Server: Takip etmek istediğimiz ürünler için kurmamız gereken ilk bileşendir. ( Eski versiyonlarda Root Management Server olarak geçmekte idi) SCOM 2012’de RMS’e veda edebiliriz. MS ile grup konfigurasyonlarını, agentların yönetimi gibi hayatı fonksiyonları yerine getirebiliriz.
Management Console: SCOM üzerindeki bütün yönetimsel işlemleri yağabileceğimiz konsol.
Web Console: SCOM üzerindeki işlemleri WEB ara yüzüyle yapmamızı sağlayan konsol
Reporting Server: Takip ettiğimiz sistemler ile ilgili olarak raporlama yapabileceğimiz hizmet.
Biz bütün kutucukları doldurup Next diyoruz.
SCOM’un kurulacağı yolun bulunacağı kısmı belirleyebiliyoruz. Varsayılan seçip devam ediyoruz.
Evet RAM miktarımız düşük olsa da kuruluma engel olmayacak ve devam edebileceğiz. Next diyerek devam ediyoruz.
Kurulum bizden Management Group ismi belirtmemiz gerekmekte. İlk defa kurulum yaptığımız için grup ismimizi belirtiyoruz. İkinci seçenek ise var olan management gruba management server ekmek için kullanılır.
Lisans anlaşmasını mecburen kabul ediyoruz.
Operationl database kısmını belirteceğimiz kısım. Bu kısım çok önemlidir. Yanlış bir yapılandırma oluşturursak kurulum devam etmeyecektir. Biz kurulumda lokal bir SQL server kullanıyoruz. Bu yüzden server ismimiz yazıyoruz ve kurulum gerekli kontrolleri yaptıktan sonra hata olup olmadığını bize bildiriyor. SQL Server’ın kullanacağı default port 1433 nolu porttur. Firewall üzerinden bu portu açmamız gerekmekte.
Database name kısmında varsayılan ismi değiştirmiyoruz. Başlangıç olarak database boyutu 1GB tır. İhtiyaca göre artırılabilir.
Bu adımda Operation Manager DW (Data Warehouse) oluşturulur. Ayarları operational database ile aynıdır.
Reporting Services kısmında SQL Server instance ayarını yapıyoruz. Şu an için başka bir seçeneğimiz yok zaten. Kurulumun ilk aşamasında Reporting Services seçeneğini seçmemiş olsaydık yukarıdaki ekranla karşılaşmayacaktık. Reporting Services daha sonradan da kurulabiliyor. Fakat yukarıdaki gibi bir hayatla karşılaşıyoruz. Bu hatanın nedeni SQL Server Agent servisinin çalışmıyor olmasıdır. Hemen servislere gidip SQL Server Agent servisini kontrol ediyo ve start ediyoruz.
SQL Server Agent servisini de düzelttikten sonra kuruluma devam ediyoruz.
Web Console için kullanacağımız web sitesini belirtiyoruz. Biz varsayılan ayarları kabul edip devam edeceğiz. Yine web Console aracılığıyla yapılacak bağlantıları SSL kullanarak daha güvenli hale getirebiliriz. Şimdilik SSL kullanmıyoruz.
Web Console bağlantı şeklini belirtiyoruz. Mixed Mode seçip devam ediyoruz.
İşte çok önemli bir kısım. Makalenin birinci bölümünden hatırlayacağımız gibi SCOM kurulum için dört adet kullanıcı oluşturmuş ve bunları ne amaçla kullanacağımız belirtmiş idik. İşte bu kısımda daha önce oluşturmuş olduğumuz kullanıcı hesaplarını kullanacağız.Gerekli hesap bilgilerimizi giriyoruz ve ilerlemeye devam ediyoruz.
Müşteri deneyimi programına katılıp katılmayacağımızı ve hata raporlarının Microsoft’a gönderilip gönderilmeyeceğini belirtiyoruz ve ilerlemeye devam ediyoruz.
Güncelleştirmeleri kullanıp kullanmayacağımızı belirtiyoruz. Kullanmakta fayda olduğunu düşünüyorum seçimimizi yapıp devam ediyoruz.
Özet ekranını görüyoruz ve her şey tamam ise INSTALL butonuna basarak devam ediyoruz.
Kurulum devam ediyor.
Evet, kurulum başarılı bir şekilde tamamlandı.
Hemen Operational Console’u açarak dashboard’a bakıyoruz.
Ve karşımızda SCOM 2012.
Bundan sonraki makalelerde SCOM 2012’yi incelemeye devam edeceğiz. Faydalı olması dileğiyle.