Merhaba arkadaşlar bir önce ki makalemizde VMM Administrator Console Kurulumu anlatmıştık. Bu makalemizde ise SCVMM 2008 R2 kurulumlarının devamı olan System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Self-Service Portal Kurulumunu anlatmaya çalışacağız. VMM Self-Service Portal adminlerin ve kullanıcıların bir web arayüzü sayesinde yeni VM yani sanal makineler oluşturmasına olanak sağlar. VMM Server Kurulumunu anlatan makalemizde gerekli olan servis ve bileşenleri yüklemiştik. Artık VMM Self-Service Portal Kurulumuna başlayabiliriz. System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 DVD mizi fiziksel sürücümüze yerleştirdik. Setup çalıştırdık. VMM Self-Service Portal tıklıyoruz.

1

Lisans sözleşmesini kabul ederek ilerliyoruz.

2

Diğer kurulumlarda olduğu gibi bizi donanımsal ve yazılımsal olarak bir teste tabii tutuyor. Testimiz olumlu bir şekilde gerçekleşiyor. Next diyelim.

3

Kurulacak dizin yolunu gösteriyor. Ben yine default dizinde bırakıyorum. Next diyerek ilerliyorum.

4

Bu bölümde ise Web server ayarlarını yapmam gerekiyor. Default olarak gelen ayarlara dokunmuyorum. Sadece Host header required for portal Access bölümünü seçerek Portal host header bölümüne internet tarayıcım üzerinden Self-Service Portal ulaşabileceğim ismi belirliyorum. Ben selfservice olarak isimlendirdim. Kurulum bittikten sonra internet tarayıcıma http://selfservice/ yazdığımda VMM Self-Service Portal erişim sağlayabileceğim. Sizlerde kendi yapınıza uygun bir header verebilirsiniz. İsmi verdikten sonra next diyelim.

5

Son olarak yaptığımız yapılandırma ile ilgili olarak karşımıza bir özet ekranı gelmekte Install tıklayalım. VMM Self-Service Portal Kurulumunu başlatalım.

6

VMM Self-Service Portal Kurulumum başlamış durumda kurulum fazla uzun sürmeyecektir.

7

VMM Self-Service Portal Kurulumunu başarılı bir şekilde tamamladık.

8

DNS üzerinde ufak bir ayarlama yapmamız gerekmekte DNS sunucum hangi makinem üzerinde yüklü ise o makineye gidip DNS üzerine host kaydı, yapmam gerekmekte. Benim DNS sunucum DC makinem üzerinde olduğu için DC makineme gidiyorum. DNS managerimi açıyorum. DNS sunucum üzerinde host kayıtlarımın tutulduğu alana giderek sağ tıklıyorum. A host AAA.. kaydını seçiyorum. Karşıma şekil-09 daki ekran geliyor. Host ismime selfservice yazıyorum. Benim lokasyonum içerisinde VMM yüklü makinemin IP adresi 192.168.0.4 olduğu için bu IP adresini yazıyorum. Apply tıklıyorum. Host kaydımı gerçekleştirdikten sonra DNS servisimi restart etmekte fayda var.

9

Gerekli DNS yapılandırmamı yaptıktan sonra artık VMM Self-Service Portal erişim sağlayabilirim. Bunun için Start All Programs tan VMM Self-Service Portal tıklıyorum.

10

Son olarak karşımda VMM Self-Service Portal, şuan ne kadar VMM Self-Service Portal kullanıcı adımız ve şifremizle girmeye çalış sakta başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Bunun için VVM Administrator Consele üzerinden gerekli user rolleri tanımlamamız ve yetkilendirmelerimiz gerekmekte bunu ilerleyen makalelerimiz içerisin de detaylı olarak ele alacağız.

11

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir